fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Op dinsdag voor 16:00 uur besteld, woensdag verzonden
(H)eerlijk vlees uit de natuur!

Interessante weetjes over onze Schotse Hooglanders

We merken via de e-mail en onze social media dat mensen nieuwsgierig zijn naar onze runderen. Daarom vertellen we in de blog van vandaag meer over onze prachtige beesten!

Wist u dat de Schotse Hooglander ook wel Highland Cow word genoemd en van oorsprong uit de westelijke hooglanden van Schotland en de Hebriden komt? Deze runderen kunnen goed het jaarrond leven in de natuur met hun dikke vacht en zijn niet kieskeurig met het soort gras dat ze eten. Het zijn werkelijk echte grasmaaiers in de natuur! Per dag eten ze 20kg grassen en kruiden en drinken wel 50 liter water.

Door de richting van de horens kun je al in één ogenblik zien of het een koe of een stier is. De vrouwtjes hebben namelijk wijd uitstaande en naar boven gerichte horens terwijl die van de stieren naar voren staan.Een Schotse Hooglander draagt 9 maanden en kan zelfs wel 15 kalveren ter wereld brengen in haar hele leven!

Ze worden zo’n 18 jaar oud en komen in verschillende kleuren voor. Meestal in roodbruin, verder in het zwart, blond, Roan (bruin-zwart gestreept) en soms ook in het wit. Een koe weegt zo rond de 500 kilo en een stier
800 kilo.

Schotse hooglanders zijn net zoals alle andere runderen kuddedieren maar wist u wel dat je Hooglanders niet kunt opjagen maar je ze alleen kunt verleiden door ze je te laten volgen? Hoe doen wij dit nou? Ja inderdaad, misschien raad u het al.. we maken ze van jongs af aan meteen tam met de lekkere broodkoeken. Dit vinden ze heerlijk! Ze kunnen wel 5 km op een dag afleggen en hebben daarbij een vaste route die ze elke keer belopen.

Het zijn echte oerrunderen die weinig verzorging nodig hebben. De koeien zorgen zelf voor hun kalveren zonder hulp van de mens. Het gehele jaar door eten ze gras en allerlei kruiden. In de strenge winter voeren wij ze bij met een lekker pak hooi uit de natuur.

Wilt u meer weten van onze kudde Schotse Hooglanders? Kom dan eens gerust langs bij onze boerderijwinkel of beleef een huifkartocht middenin de natuurgebieden in Beerze! Wij zijn erbij, u ook?

Groetjes

Dennis & Janneke

 

Delen?

3 reacties

  1. Leuke weetjes,zo leer je ook weer eens wat nieuws.
    Ik wist niet dat je ze niet kon opjagen,wel gezien dat als ze schrikken van een hond een gedeelte vlucht en de leidende dieren in de verdediging gaan.
    Maar dat is normaal kuddegedrag.
    Verder stralen ze een enorme rust uit,zeker als ze liggen te herkauwen.

  2. Bedankt voor deze uitleg. Kunnen jullie ook wat vertellen over de herkomst van het varkensvlees wat jullie aanbieden in de webshop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *