fbpx
Search
Close this search box.
Op dinsdag voor 16:00 uur besteld, woensdag verzonden
(H)eerlijk vlees uit de natuur!

Liever gras gevoerd natuurvlees dan biologisch vlees

Wij krijgen regelmatig de vraag of het vlees van onze Schotse Hooglanders biologisch vlees is. Wij hebben er bewust voor gekozen om ons vlees ‘gras gevoerd natuurvlees’ te noemen. We leggen je graag uit waarom.

Wat is biologisch vlees?

Om het keurmerk ‘biologisch’ te mogen voeren moet je aan allerlei Europese wettelijke eisen voldoen op het gebied van productie en verwerking. Volgens het keurmerk moet er bij de productie van biologisch vlees  zoveel mogelijk rekening worden gehouden met het milieu en dierenwelzijn. En volgens de richtlijnen moeten de dieren meer leefruimte krijgen, biologisch voer eten en zo min mogelijk antibiotica toegediend krijgen.

Onze vraagtekens

Dat klinkt mooi, en dat is het ook zeker wel. Maar toch past de term ‘biologisch vlees’ niet helemaal in de visie van Vechtdal Hooglanders. De Europese richtlijnen rondom biologisch vlees schieten in onze optiek hun doel te vaak voorbij:

  • De regels zijn soms zó bureaucratisch, dat het keurmerk onze bedrijfsvoering ernstig in de weg zou staan.
  • Op belangrijke punten laten de richtlijnen van het keurmerk juist teveel ruimte. Wat is ‘zoveel mogelijk’? En waarom worden sommige additieven en hulpstoffen wél toegestaan?
  • Bovendien zijn de kosten voor de benodigde certificaten zo hoog, dat ons vlees voor veel consumenten te duur zou worden.

Natuurvlees: terug naar de bedoeling

Wij willen het keurmerk ‘biologisch’ dus niet voeren. Ons vlees ís puur natuur, dus in de basis al biologisch. Sterker nog: waar officieel biologisch vlees wél antibiotica en andere toegestane toevoegingen kan en mag bevatten, kun je er bij het vlees van onze Hooglanders vanuit gaan dat het géén kunstmatige toevoegingen heeft. Het is puur vlees, niets meer en niets minder. Met gras gevoerd natuurvlees ga je letterlijk en figuurlijk terug naar de bedoeling. Zonder de dure, bureaucratische en vaak onnodige rompslomp eromheen.

Waar staan wij voor?

Onze Schotse Hooglanders:

  • Hebben een natuurlijk leven in een sociale kudde
  • Kunnen grazen in de weide, met veel vrijheid en optimale leefruimte
  • Eten een natuurlijk menu van grassen en kruiden
  • Hebben een volledig traceerbare achtergrond
  • Krijgen geen antibiotica toegediend
  • Worden op een diervriendelijke wijze geslacht

Het vlees van onze runderen zouden wij bijna ‘biologisch vlees 2.0’ willen noemen. Het is eerlijk, lekker, natuurlijk vlees, dat betaalbaar blijft voor de consument. Wat wil je nog meer?

Ervaar het zelf!

Ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodigen we je uit om eens een kijkje te komen nemen. We leiden je graag rond over onze boerderij. Je kunt ook met een bootje of kano varen naar de weides waar de runderen lopen. Dan ervaar je zelf de rust en de ruimte waarin onze dieren leven, en je ziet hoe wij omgaan met de natuur en het milieu. Je begrijpt dan precies waarom wij spreken van (h)eerlijk vlees!