fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Op dinsdag voor 16:00 uur besteld, woensdag verzonden
(H)eerlijk vlees uit de natuur!

Diervriendelijk slachten: zo min mogelijk stress na een heel fijn leven

Als je die mooie Hooglanders door de weide ziet struinen, sta je er misschien liever niet bij stil. Toch is het een feit: om zo’n lekker stuk vlees bij jou op het bord te krijgen, moeten de dieren worden geslacht. Wij merken dat het veel van onze bezoekers bezighoudt. Daarom vinden we het belangrijk om hier meer over te vertellen.

Bestaat dat, diervriendelijk slachten?

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig: diervriendelijk slachten. Toch doen wij er alles aan om onze runderen een zo waardig mogelijk einde te bieden. Sommige methodes leveren een dier heel veel stress op. Het wordt onnodig opgejaagd, of er zit teveel tijd tussen het moment van aankomst in het slachthuis en het slachten van het dier. Wij hebben daarom een vaste slager geselecteerd, met een werkwijze waar wij helemaal achter kunnen staan.

Welke dieren worden geslacht?

Wij houden de natuurlijke, sociale kudde zoveel mogelijk intact. Daarom worden onze kalfjes of moeders niet geslacht. Over het algemeen zijn het de stieren van zo’n 3 of 4 jaar oud die wij als slachtrijp beschouwen. Ook koeien die niet of niet meer in staat zijn om moeder te worden, komen in aanmerking om geslacht te worden.

Vind je het niet moeilijk om een dier naar de slagerij te brengen?

Wij houden van onze dieren en hebben er respect voor. Daarom zorgen wij ervoor dat zij een prachtig leven hebben in ons natuurgebied. Maar om een gezond evenwicht in de kudde te houden is het bijna onvermijdelijk dat er regelmatig dieren uit de kudde worden gehaald.

Wij brengen het dier zelf met de veewagen naar de slagerij. Op die manier hebben we alle controle over de wijze van vervoer en binnenkomst bij het slachthuis.

Hebben de dieren veel te lijden?

Schotse Hooglanders hebben snel last van stress. Onrust is niet alleen vervelend voor het dier, maar heeft ook een nadelige invloed op de kwaliteit van het vlees. Wij proberen daarom het vervoer naar de slagerij te beperken tot maximaal een half uurtje. Na aankomst bij de slagerij gaat het ook snel.

Het dier krijgt geen verdovingsmiddel toegediend. De slager gebruikt een meer natuurlijke methode: hij schiet een pin door het hoofd, waardoor het dier direct bewusteloos raakt. Vervolgens krijgt het dan al hersendode rund een snee in de nek, en loopt het bloed uit het lichaam. Dit proces gaat zo snel dat het dier hier vrijwel niets van merkt.

Wat gebeurt er na de slacht?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, wordt een geslacht dier niet direct tot vleesproduct verwerkt. Eerst moet het vlees nog ‘besterven’; het dier wordt aan een pin opgehangen. Na ongeveer twee weken kan het karkas worden uitgebeend. De huid wordt wel direct verwijderd en gaat de volgende dag al naar de leerlooier. Die verwerkt de huid tot mooie leerproducten, die ook in onze webshop te koop zijn.

Het vlees wordt in verschillende onderdelen uit het karkas gesneden en verwerkt tot tweepersoonsporties, die vacuüm verpakt worden. Wij gaan zelf naar de slager toe om te stickeren. Dat scheelt weer een extra vervoersmoment, en het helpt ons om het vlees op een constante temperatuur te houden.

Gooien jullie veel weg?

Zeker niet. Duurzaamheid is een van de kernwaardes van Vechtdal Hooglanders. In principe gebruiken wij het dier van kop tot staart. De vacht wordt verkocht als kleed, de huid wordt verwerkt tot verschillende leerproducten. En wij verkopen niet alleen het vlees van onze Hooglanders; ook de botten en organen kunnen worden gekocht als basis van allerlei lekkere gerechten.

Wil je meer weten?

Stel je vraag gerust per e-mail, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord. Of kom een keer kijken op onze boerderij en wandel door ons mooie natuurgebied! Kom, proef en beleef!

bf2ce589-f7d7-4494-ac67-ad68b1c06906
e66355b7-370a-470f-8901-5b59d3981ed0
1af65cf1-6dee-4f2e-ae64-36da9289c482